Ülseratif Kolit ile Başa Çıkmak için 5 İpucu

Ülseratif kolit ile yaşıyorsanız, blog yazımızda işlediğimiz 5 ipucu, semptomlarınızı yönetmenize ve yaşam kalitenizi iyileştirmenize yardımcı olabilir. Keyifli okumalar!

Semptomları Yenmek için 5 İpucu: Ülseratif Kolit ile Güçlü Yaşayın

1- Glutensiz Beslenmek

Ülseratif kolit ve crohn hastalıkları, bağışıklık sisteminin sindirim sistemine saldırması sonucu oluşan kronik iltihaplı hastalıklardır. Bu hastalıkların tedavisinde beslenme önemli bir rol oynar.

Semptomları Yenmek için 5 İpucu
Semptomları Yenmek için 5 İpucu

Bağırsaklarımız, yediğimiz gıdalardaki zararlı maddeleri tespit ederek vücudumuzdan uzaklaştırır. Gluten, buğdayda bulunan ve sindirim sistemine yapışabilen bir proteindir. Bağışıklık sistemi gluteni yabancı bir madde olarak algılar ve onu uzaklaştırmaya çalışır. Bu durum, ülseratif kolit ve crohn hastalarında iltihaplanmaya ve diğer semptomlara yol açabilir.

2- Doğal Tedavi Yöntemi olarak Arı Ürünlerini Denemek

Bal, sadece tatlı lezzette ve besleyici özellikte değerli bir besin olarak değil, geleneksel tıpta yüzyıllar boyu sağlığın korunmasında ve bazı hastalıkların tedavisinde yararlanılan bir ilaç olarak da kullanılmaktadır.

Propolis, anti-enflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Arı poleni, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve besin eksikliklerini gidermeye yardımcı olabilir. Dynabeille Saf Yerli Arı Poleni, mide ülserleri ve ülseratif kolit hastalıklarında koruyucu rol oynayabilir.

Arı Ürünlerini Denemek
Arı Ürünlerini Denemek

Arı sütü ise bağırsak mukozasını onarmaya ve hücre yenilenmesini desteklemeye yardımcı olabilir. Sabah ve akşam aç karnına 1 tatlı kaşığı Dynabeille Çam Balı, Propolis, Arı Sütü, Polen Karışımı tüketmek iltihaplanmayı azaltmaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir.

3- Karanfil Tüketmek

Karanfil, ülseratif kolit hastalarında bağırsak hareketliliğini yavaşlatarak ve karın bölgesindeki baskı hissini ortadan kaldırarak semptomları hafifletebilir.

Sık sık dışkılama ihtiyacını azaltır ve kalın bağırsaktan suyun emilimini artırır. Bağırsak florasındaki zararlı bakterileri yok ederek ve yararlı bakterileri destekleyerek ülserlere karşı koruma sağlar.

4- Düşük Fodmap Diyeti Yapmak

Yemek yemek çoğu zaman gaz, kramp, ishal ve mide ağrısı gibi ülseratif kolit semptomlarını tetikleyebilir. Düşük Fodmap Diyeti olarak bilinen beslenme şekli bu semptomları hafifletmekte size yardımcı olabilir.

Fodmap, fermente olabilen bazı karbonhidrat türlerini ifade eder. HBS’li kişilerde bu karbonhidratlar sindirim sisteminde problemlere yol açabilir. Düşük Fodmap diyeti, bu tür karbonhidratların alımını sınırlayarak semptomların hafiflemesine yardımcı olur.

Bu diyette, bazı baklagiller, sebzeler, meyveler ve süt ürünleri gibi Fodmap içeriği yüksek besinler sınırlandırılır. Onun yerine, et, balık, pirinç, patates, ıspanak ve muz gibi Fodmap içeriği düşük besinler tercih edilir.

5- Ozon Tedavisi Denemek

Ozon tedavisi, ozon gazının tıbbi amaçlarla kullanıldığı bir yöntemdir. Vücuda çeşitli yollarla verilebilen ozon, kısa sürede kana karışır ve hücrelere yüksek oranda oksijen taşınmasını sağlar. Bu sayede dokularda yenilenme ve iyileşme süreci başlar.

Ozon tedavisinin bağırsaklara birçok faydası vardır. Rektal yoldan uygulandığında ozon, bağırsak duvarından hızlı bir şekilde emilir ve bölgedeki asidik ve hipoksik (oksijensiz) ortamı ortadan kaldırır. Bu da iltihaplanmanın azalmasına ve bağırsaklarda yenilenmenin başlamasına yardımcı olur.

Ülseratif Kolit Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Ülseratif Kolit Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Ülseratif Kolit Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Ülseratif kolit neden olur?

Bağışıklık sisteminin aşırı aktif hale gelmesi ve sağlıklı dokuya saldırması, ülseratif kolitin gelişmesinde rol oynayabilir. Ailesinde ülseratif kolit hastası olan kişilerde bu hastalığa yakalanma riski daha yüksektir.

Ülseratif kolit tehlikeli mi?

Ülseratif kolit, kronik bir hastalık olarak bilinir ve zaman zaman alevlenmelerle kendini gösterir. Bu durum, semptomların baskılanması için hastaları sürekli ilaç kullanmaya mahkum edebilir. Hem hastalığın belirtileri hem de her gün alınması gereken ilaçların yan etkileri, yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilir. Ancak unutulmamalıdır ki ülseratif kolit sadece kalın bağırsağı etkileyen bir hastalıktır ve çeşitli tedavi yöntemleriyle tamamen ortadan kaldırılabilir.

Ülseratif kolit hastası ne yememeli?

Bu soruya verilecek cevaplar sayfalarca sürebilir. Fakat ülseratif kolit hastalarının en önce gluten yeme miktarlarını düşürmeler öneriliyor. Çünkü ülseratif kolit kısaca bağırsaktaki iltihap demektir ve bu iltihabın nedeni de otoimmün reaksiyondur. Otoimmün reaksiyonun nedenlerinin başında da en başta gluten tüketmek gelir.

İNDİRİM ! 
Tüm Dynabeille ürünlerindeki indirim fırsatlarını kaçırma !
dynabeille
İNDİRİM !
Tüm Dynabeille ürünlerindeki indirim fırsatlarını kaçırma !
dynabeille