Ülser Belirtileri: Vücudunuz Size Neler Anlatıyor?

Ülser, midenin iç yüzeyini veya ince bağırsağın ilk kısmını kaplayan dokuda oluşan yaralardır. Bu yaralar, çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilir ve oldukça rahatsız edici belirtilere yol açabilir.

Peki, ülser belirtileri nelerdir? Vücudunuz size neler anlatmaya çalışıyor? Bu blog yazısında, ülser belirtilerini inceleyeceğiz, ülser nedir araştıracağız ve ülser tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz.

Yazımızda:

  • Ülser neden olur ve ülser belirtileri nelerdir?
  • Ülser hastalığı tehlikeli midir?
  • Ülser olan ne yapmalı?

gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Ülser neden olur ve ülser belirtileri nelerdir?

Mide ve onikiparmak bağırsağının iç yüzeyini saran mukozal tabakada oluşan açık yaralara ülser denir. Bu yaralar, mide asidinin ve pepsin enziminin aşındırıcı etkisine bağlı olarak ortaya çıkar. Midede yoğun yanma ve ağrı ile kendini gösteren ülser, erkeklerde daha sık görülür.

Ülseratif Kolit ve Crohn hakkında daha detaylı bilgiye erişmek için İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları Derneği web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Ülser neden olur ve ülser belirtileri nelerdir
Ülser neden olur ve ülser belirtileri nelerdir?

Ülser oluşumuna katkıda bulunan bazı faktörler şunlardır:

  • Dengesiz beslenme: Yetersiz besin alımı, vitamin ve mineral eksiklikleri ülser riskini artırır.
  • Hızlı yemek yemek ve besinleri çiğnemeden yutmak: Mide asidinin besinleri sindirmesi için gereken sürenin kısalmasına ve mukozal tahrişe yol açar.
  • Uzun süre aç kalmak: Mide asidinin mukozal tabakaya doğrudan temas etmesine ve tahribat oluşturmasına neden olur.
  • Sigara ve alkol kullanımı: Mide asidi üretimini ve mukozal tahribatı artırır.
  • Bazı ilaçlar: Uzun süreli aspirin ve ibuprofen gibi NSAİİ (non-steroidal anti-inflamatuar ilaç) kullanımı ülser oluşumuna zemin hazırlar.

Ülser Belirtileri Nelerdir?

Ülser ağrısı, yemeklerden sonra veya gece yarısı daha da şiddetlenebilir. Peki, hangi belirtilerin bizi mide ülseri konusunda şüphelendirmesi gerekiyor? Mide ülserinin 5 belirtisi:

  1. Mide ağrısı: Özellikle karnımızın ön, göbek deliğinin ise üst kısmında oluşacak ağrılar sizi kıvrandırabilir ve öne doğru eğilmek isteyebilirsiniz. Zaman zaman ülser ağrısı sırtınıza doğru da vurabilir. Ülser ağrısı şiddetli ve geçmeyen şekilde ortaya çıkar. Ağrıyı rahatlatabilmek için sürekli bir şeyler atıştırmak isteyebilirsiniz.
  2. Midede ekşime: Reflünün yaptığı ekşimeye benzetilebilir. Reflünün ekşimesi daha çok ağza doğru gelir. Fakat ülserin yanması daha çok göbek deliği ile göğüs kafesi arasındaki bölgede yer alır. Ülserin belirtisi, ekşimenin yanında bazen de kasılmalar gibidir.
  3. Bulantı hissi veya kusma: Sürekli ağrı olduğu için mideniz, vücudunuzu rahatlatmak için kusma hissi yaratabilir.
  4. Kanlı kusmuk veya kanlı dışkı: Bu durumlar aslında mide kanamasının da belirtisidir. Ülserler zaman zaman midenin duvarında bir zedelenme yapabilir. O zaman midenin içine doğru kanama başlar ve bu kan da ağızdan ya da dışkı yoluyla dışarı çıkabilir.
  5. Göğüs ve sırtta ağrı: Göğüs ve sırta doğru yayılan ağrı, sadece lokalize değil yansıyan şekilde de olabilir. Kalp ağrısıyla da karıştırılabilir.

Ülser Olan Ne Yapmalı?

Sağlıklı ve dengeli beslenmek ülser tedavisinde önemli rol oynar. Baharatlı, yağlı ve asitli yiyeceklerden kaçınmak önemlidir. Stres ülserin oluşumunu ve alevlenmesini tetikleyebilir. Yoga, meditasyon gibi stresi azaltan teknikler uygulamak faydalı olabilir. Ülser tedavisinde dikkat edilmesi gereken diğer noktalar ise fazlaca kafeinden uzak durmak, bol su içmek, düzenli uyku, rahat ve stressiz bir yaşam tarzı.

Son yıllarda yapılan araştırmalar, bal, propolis, arı poleni ve arı sütü gibi arı ürünlerinin ülser tedavisinde faydalı olabileceğini göstermiştir.

Özellikle Dynabeille Dörtlü Karışım Çam Balı, Propolis, Arı Sütü, Polen Karışımı olan mucizevi arı ürününü, en az 4-6 hafta düzenli olacak şekilde ve sabahları kahvaltıdan önce tüketebilirsiniz.

Ülser Olan Ne Yapmalı
Ülser Olan Ne Yapmalı

Bağışıklık sitemini destekleyen arı poleni, ülser probleminde oldukça etkilidir. Dynabeille Saf Yerli Arı Poleni, sağlıklı cam kavanozuyla bu konuda iyi bir seçenek olabilir. Sabah ve akşam aç karnına bir tatlı kaşığı alınmalıdır. İsteğe bağlı olarak soğuk süt, meyve suyu veya yoğurt ile karıştırılarak da tüketilebilir.

Balın antibakteriyel ve antioksidan özellikleri ülser yaralarının iyileşmesine yardımcı olabilir. Propolisin anti-enflamatuar ve antibakteriyel özellikleri ülserin neden olduğu iltihaplanmayı ve ağrıyı azaltabilir. Arı sütü, mide mukozasının yenilenmesine yardımcı olabilir ve ülser yaralarının iyileşme sürecini hızlandırabilir.

Ülser Hastalığı Tehlikeli midir?

Mide ülserinin kansere dönüşme riski oldukça düşüktür. Fakat çoğu zaman ülser zannedilen komplikasyonların kanser olabilmesi muhtemeldir. Yani başlangıçta biz kanseri, mide ülseri zannedebiliriz.

47 yıl önce ağır bir hastalık geçiren Prof. Dr. Rafet Gök, doktorların önerisi üzerine bal, arı sütü, polen ve propolis karışımını denemeye karar verdi. Başlangıçta pek inanmasa da bu karışım sayesinde hızla ve tamamen iyileşti. Bu mucizevi deneyim, ekonomi alanında uzmanlaşmış bir bilim insanı olan Prof. Dr. Gök’ü arıların dünyasına ve ürünlerinin şifalı gücünü daha fazla araştırmaya yöneltti.

Türkiye’nin ilk arı ürünleri üreticisi olarak 1976 yılından beri İzmir’de faaliyet gösteren Dynabelle markasının kurucusu Prof. Dr. Rafet Gök’ü daha yakından tanımak ve ilham veren hikayesini okumak için tıklayın.

İNDİRİM ! 
Tüm Dynabeille ürünlerindeki indirim fırsatlarını kaçırma !
dynabeille
İNDİRİM !
Tüm Dynabeille ürünlerindeki indirim fırsatlarını kaçırma !
dynabeille